Codzienny problem pt. „Co zrobić na obiad”?

Kto z nas nie zderzył się chociaż raz ze ścianą z napisem „nie wiem co zrobić na obiad”? No właśnie, każdy w swoim dłuższym lub krótszym znalazł się w podobnej sytuacji.
Co zrobić w sytuacji, w której mamy już dość najpopularniejszego schabowego z ziemniakami, na zupę ogórkową nie możemy już patrzeć i nawet sushi nam się przejadło? Otóż na przeciw naszym potrzebom wychodzi firma MELVIT ze swoimi pysznymi i zdrowymi mieszankami o nazwie „Trendy lunch”.
W obecnych czasach gdy chcemy zjeść coś szybko najczęściej sięgamy po telefon i zamawiamy posiłki typu pizza, hamburgery etc, natomiast rzadko kto wpada na pomysł, aby w takiej sytuacji własnoręcznie przygotować coś pożywnego co będzie jednocześnie szybkie i zdrowie. I tu pojawia się właśnie wspomniany „Trendy lunch” czyli linia smacznych i łatwych w przygotowaniu mieszanek warzywnych (jak reklamuje je sam producent). W każdym woreczku próżno szukać konserwantów, ulepszaczy smaku i zapachu czy innych sztucznych składników. Firma Melvit szczęśliwie zrezygnowała z takich udziwnień na rzecz pełnowartościowych kasz (bulgur, kus kus, pęczak itp), warzyw (pomidory, buraki, groszek itp) i przypraw, które są ze sobą genialnie skomponowane.
Wśród kilku rodzajów mieszanek znajdziemy np.:
– Trendy Lunch: pęczak, Bulgur, Soczewica zielona. Pęczak jest bogatym źródłem węglowodanów i rozpuszczalnego błonnika, a także stanowi skarbnicę głównie witamin z grupy B, witamin E, pewną ilość witaminy K oraz folianów, a także minerałów: magnezu, fosforu, cynku, selenu, manganu i miedzi. Kasza bulgur wyróżnia się swoimi właściwościami i wartościami odżywczymi na tle innych kasz pszenicznych, charakteryzuje ją największa zawartość błonnika. Jest także najmniej kaloryczna – 100 g ugotowanej kaszy bulgur dostarcza 83 kcal, podczas gdy kasza manna 88 kcal, a kuskus 112 kcal. Wyróżnia się również zawartością cennego dla serca potasu oraz fosforu. Jednak najwięcej posiada kojącego nerwy magnezu, bo 32 mg/100 g. To aż 4 razy więcej niż kasza kuskus, która w 100 g posiada tylko 8 mg tego cennego pierwiastka. Natomiast soczewica, podobnie jak inne rośliny strączkowe, posiada wyjątkowe właściwości prozdrowotne, gdyż jest skarbnicą wielu składników odżywczych. Soczewica jest źródłem dobrze przyswajalnego białka, a także obniżającego ciśnienie krwi potasu i niezbędnego dla kobiet w ciąży kwasu foliowego. Odkryto w niej także chroniącą przed rakiem taninę.
– Trendy Lunch: orkisz, buraki, papryka, czosnek niedźwiedzi. Orkisz jest bogatym źródłem witamin z grupy B – ryboflawiny, niacyny i tiaminy, a także żelaza, manganu, miedzi i aminokwasu o nazwie tryptofan. Oprócz tego orkisz w porównaniu ze zwykłą pszenicą zawiera większą ilość białka. Buraki poza tym, że są źródłem wielu witamin (witamina C, K, A, E, B6, ryboflawina, niacyna, tiamina, kwas foliowy) i minerałów (wapń, żelazo, fosfor, magnez, cynk, sód potas), wzmacniają układ krwionośny i odpornościowy. Kolejny składnik to papryka, która jest przede wszystkim nieocenionym źródłem witaminy C. Zawiera jej cztero-, pięciokrotnie więcej niż cytryny. Witamina ta w innych warzywach i owocach ulega zniszczeniu pod wpływem procesów kulinarnych. Czosnek niedźwiedzi ma wszystkie właściwości czosnku pospolitego. Jednak przewyższa go pod względem zawartości pewnych substancji, przede wszystkim związków siarki, które pozytywnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, pokarmowy, a także pomagają zwalczać wirusy, bakterie czy drożdżaka Candida albicans, odpowiedzialnego za grzybicę.
Mieszanki „Trendy lunch” sprawdzą się jako samodzielne dania obiadowe, jako drugie śniadania w pracy czy jako podstawa to pełnego obiadu, wtedy wystarczy do nich dodać np. grillowanego kurczaka. Wystarczy 15 minut w gotującej się wodzie aby saszetka z mieszanką była gotowa do spożycia i (co najważniejsze) nie musimy przy okazji zmywać sterty naczyń, do zrobienia takiego obiadu wystarczy jeden garnek.
Mam nadzieję, że chociaż część z was zechce spróbować czy gotowych mieszanek od firmy Melvit i będzie nimi równie zachwycona jak ja.
Najnowsze komentarze