Soki – dlaczego warto pić?

Na rynku znajdziemy wiele rodzajów soków. Zarówno te wytwarzane z owoców jak i warzyw. Najważniejszą rzeczą jest tutaj skład. Najlepsze będą soku stuprocentowe. Nie powinny być produkowane z koncentratu. Każdy dobry sok powinien posiadać 100% owoców. Polecane są one zwłaszcza dla kobiet w ciąży i małych dzieci.

 

Soki są produkowane z zagęszczonych soków oraz przecierów. Do soków zgodnie z przepisami unijnymi nie wolno dodawać barwników, słodzików, konserwantów oraz aromatów. Zarówno barwna, smak i aromat musi pochodzić z owoców lub warzyw. Do soków owocowych nie wolno dodawać cukru białego, syropu cukrowego czy glukozowego. Do soków warzywnych można dodawać sól, cukier i przyprawy.

Pożywne soki

Owoce jak i warzywa do produkcji soków, najpierw są myte, a następnie są poddane selekcji. Owoce jak i warzywa rozdrabnia się do tłoczenia na sok. Surowy sok można poddać zagęszczeniu. Soki, które są produkowane przemysłowo, można rozlewać do butelek szklanych lub plastikowych. Najlepiej, aby czas pasteryzacji był jak najkrótszy. Możemy wyróżnić kilka rodzajów soków. Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne, świeże, odtworzone z soku, soki niepasteryzowane, pasteryzowane, klarowne, naturalnie mętne i przecierowe. Z wielu owoców, z uwagi na fakt kwaśnego i cierpkiego smaku, nie można produkować soków pitnych. Wolno za to przygotować z nich napoje lub nektary. Aroniowy, wiśniowy, żurawinowy czy z czarnych porzeczek. Soki to tak naprawdę napoje, które powstają z owoców lub warzyw. Bez nich nie istnieje żadna zdrowa dieta. Zawierają one wiele witamin i składników mineralnych. Najzdrowsze są soki jednodniowe. Każdy rodzaj soku ma swoje właściwości. Na przykład sok z jabłek pomaga w utrzymaniu właściwego poziomu acetylocholiny. Sok z pomarańczy poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych. Sok z jagód wpływa pozytywnie na pamięć i pracę mózgu. Sok z grejpfruta przyśpiesza pracę materii. Sok z winogron poprawia pamięć, obniża poziom cholesteroli.

 

Sok z żurawiny zmniejsz ryzyko chorób serca. Sok z wiśni pomaga organizmowi wydalić kwas moczowy. Natomiast soki warzywne zdecydowanie różnią się od tych owocowych. Posiadają niezwykłe właściwości. Na przykład sok ze świeżej kapusty pomaga w leczeniu wrzodów i miażdżycy. Sok z marchewki poprawia wzrok i wzmacnia odporność. Sok z pomidorów chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego. Sok z dyni regeneruje wątrobę. Sok ze szpinaku wspomaga pracę jelit. Sok z ogórkowych wpływa na działanie układu moczowego. Tak naprawdę każdy rodzaj soków jest zdrowy. Najlepiej jeśli przygotujemy taki sok samodzielnie w domu. Najlepszym sprzętem do przygotowania świeżego soku jest wolnoobrotowa wyciskarka. Świeżo wyciskane soki to przede wszystkim skoncentrowana dawka składników odżywczych. Świeży sok to idealna porcja energii na początek dnia. Soki smakują wszystkim. To idealna propozycja dla osób, które mają problemy z trawieniem błonnika. Samodzielnie wyciskane soki to skoncentrowana dawka składników odżywczych. Bogate w enzymy, doskonale uzupełniają zapas wody w organizmie.

You may also like...