Produkty wartościowe

Produkty wartościowe, czyli takie, które przede wszystkim dostarczą naszemu organizmowi cennych składników. Do produktów wartościowych należą zdrowe tłuszcze omega 3,6. Orzechy, ryby, soki, krajowe owoce oraz warzywa. Tak naprawdę istnieje wiele produktów wartościowych prozdrowotnych. Należy do nich między innymi polski len. Możemy go spożywać pod postacią naparu czy dodatku do zup. W każdej zdrowej diecie nie może zabraknąć warzyw, owoców, zbóż, nabiału czy ryb.

 

Należy zacząć od kaloryczności oraz charakterystyki owoców i warzyw. Dając za przykład arbuz. To niskokaloryczny owoc, zalecany w chorobach skóry. Do jednego z najbardziej kalorycznych owoców należy awokado. Obniża on poziom złego cholesterolu. Bakłażan za to posiada dużo potasu. Reguluje ciśnienie krwi. Popularne banany, zawierają dużo potasu, a przeciętny jeden banan to blisko 100 kalorii. Bardzo cennym warzywem jest burak. Reguluje on funkcje jelita grubego, zabezpiecza przed zaparciami. Równie zdrowym warzywem jest cebula. Posiada ona silne właściwości bakteriobójcze. Niskokalorycznym warzywem jest cukinia. Zawiera między innymi witaminy C, B1 czy PP. Z sezonowych owoców zdrowe są zarówno czereśnie jak i wiśnie. Spowalniają one procesy starzenia się skóry. Pomocne w chorobach serca. Prawdziwym antyutleniaczem jest czosnek. Wzmacnia on odporność organizmu. Reguluje poziom glukozy. Do silnych przeciwutleniaczy należy również dynia. Zmniejsza uczucie głodu. Jednym ze zdrowszych owoców jest granat. Obniża on poziom cholesterolu. Innym zdrowym owocem jest grejpfrut. Przyśpiesza przemianę materii. Oczyszcza organizm, poprawia urodę. Natomiast cennym warzywem w przypadku anemii i osteoporozy jest zielony gruszek. Dodatkowo wzmacnia on skórę. Naturalną przyprawą łagodzącą nudności jest imbir. Świetnie sprawdzi się w okresie jesiennym i zimowym. Doskonały na pierwsze objawy przeziębienia. Jednymi ze zdrowszych i popularnych owoców są jabłka. Zawierają one dużo pektyn, które obniżają cholesterol. Regulują przemianę materii. Wspomagają pracę nerek. Warto także powiedzieć o owocach takich jak jagody czy borówki. Możemy je spożywać w wersji świeżej, suszonej czy mrożonej.

Jakie jeszcze produkty możemy wyróżnić?

Z pewnością do najzdrowszych orzechów należą migdały. Zawierają one mnóstwo cennych składników. Warto je spożywać w ciągu dnia, podobnie jak miąższ kokosa czy też nasiona chia oraz pestki dyni. Wśród wartościowych produktów znajdują się również ryby, nabiał, czy mięso. Najbogatsza żywność to przede wszystkim orzechy, nasiona oleiste i owoce oraz warzywa. Dieta każdego człowieka powinna być urozmaicona. Warto także sięgać po tak zwane superfoods, czyli różnego rodzaju koktajle czy zdrowe suszone przekąski np. jagody goji. Przy wyborze gotowych produktów, jak na przykład chleb, czy wędlina, należy szczególną uwagę zwracać na skład. Im dłuższy, tym gorzej. Powinniśmy unikać produktów przetworzonych. Do takich zaliczają się gotowe potrawy, wędliny czy też słodycze. Tak naprawdę nie mają one żadnych wartości odżywczych. Dodatkowo bardzo cennym składnikiem dla każdego człowieka jest woda. Należy ją pić regularnie, w dużych ilościach. Nie tylko nawadnia ona organizm, ale także poprawia myślenie. Warto wybierać wodę mineralną lub źródlaną.

You may also like...