Jak przyspieszyć proces trawienia w naturalny sposób?
Leczenie przyprawami i ziołolecznictwo znane jest nam od wieków. Wraz z rozwojem medycyny odeszliśmy jednak nieco od niego na rzecz stworzonych przez człowieka sztucznie leków, antybiotyków i suplementów. Znamy przyprawy głównie z ich aromatów podkreślających smak potraw, niemniej jednak powinniśmy wrócić nieco do korzeni i znów zacząć stosować naturalne składniki z racji na ich ogrom korzyści, które oferują naszemu zdrowiu. Istnieją bowiem przyprawy przyspieszające trawienie, które stosujemy na co dzień w swojej kuchni, a nawet nie zdajemy sobie sprawy z ich dobroczynnych właściwości. Kuchnia na pomoc zdrowiu.
Anyż
Już sam zapach anyżu potrafi przenieść niektórych w klimat zimowych i świątecznych wieczorów, natomiast można go używać oczywiście przez cały rok jako dodatek do wielu potraw czy napojów, na przykład kompotów. Anyż przede wszystkim wykazuje działanie antybakteryjne, rozkurczowe i przeciwbólowe. Często stosowany jest jako naturalny środek na niestrawność, przez co wspomaga trawienie. Ma jednak również wiele innych właściwości, na przykład pomaga w walce z kaszlem czy reumatyzmem i wpływa pozytywnie na potencję.
Cząber
Cząber, jako że jest bogaty w wiele dobroczynnych składników takich jak witamina C, błonnik, potas czy cynk, głównie bardzo korzystnie wpływa na układ odpornościowy i obniża poziom cholesterolu w organizmie. Ma jednak też działanie wspomagające układ trawienny, pobudza wydzielanie soków trawiennych, zapobiega też wzdęciom czy biegunce. Idealny jest do przyprawiania wszelkich zup i dań, zwłaszcza tych z typowo polskiej kuchni.
Żeń-szeń
Żeń-szeń ma mnóstwo pozytywnych właściwości. Przede wszystkim znany jest jako naturalny środek dodający energii i odporności. Dodatkowo skutecznie poprawia nastrój i łagodzi stres. Warto jednak wspomnieć również, o czym mówi się nieco mniej, iż żeń-szeń wspomaga prace układu trawiennego. Żeń-szeń można używać dodając go w małych ilościach do różnych zup i dań mięsnych czy też warzywnych, dzięki czemu też doskonale podkreśla ich smak.
Warto wykorzystywać przyprawy przyspieszające trawienie w swojej kuchni, ponieważ przede wszystkim są naturalne i bardzo zdrowe, w dodatku są w większości dostępne w zwykłych sklepach spożywczych i są stosunkowo tanie. Zresztą i tak służą nam do podkreślenia smaku przygotowywanych przez nas potraw, więc wielu z nas najpewniej ma przynajmniej część z nich w swoich domach.
Najnowsze komentarze