Marchewkowe Święta

Święta to czas magiczny, spędzany w gronie rodziny i najbliższych. W tym okresie na naszych stołach gości wiele pyszności. Wykwintne dania, sałatki czy wypieki to chleb powszedni przy świątecznym stole. Jednak nie brakuje też tradycyjnych dań, które towarzyszą nam od pokoleń jak choćby sałatka jarzynowa. Marchewka to częsty składnik wielu potraw, w tym także świątecznych. Oto kilka smakołyków z tym warzywem w składzie.

Marchewka przepisy kulinarne z jej wykorzystaniem.

 

1) Tort marchewkowy
Składniki:
• 600 gram marchewki
• 200 gram ananasa
• 80 gram orzechów włoskich
• 600 gram mąki pszennej
• 6 jajek
• 2 łyżki cukru wanilinowego
• 160 gram wiórków kokosowych
• 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
• 1 łyżka cynamonu
• 400 ml oleju
• 2 szklanki cukru
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 3 łyżeczki sody oczyszczonej
• rum
Masa:
• 2 puszki mleka kokosowego
• 2 szklanki cukru
• 500 g serka mascarpone
• 600 g serka philadelphia
Przygotowanie Ciasto:
Przygotuj 3 miski. Do jednej miski zetrzyj marchewkę na drobnych oczkach, a następnie dołóż drobno pokrojonego w kostkę ananasa. Pokrój drobno orzechy i też dodaj. Wsyp wiórki kokosowe.
Do drugiej miski przesiej przez sitko mąkę. Wsyp cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę korzenną i wymieszaj.
Do trzeciej miski wbij jajka i ubij. Następnie cały czas ubijając dosypuj powoli cukier, a później dolewaj olej. Do powstałej masy dodajemy zawartość pierwszej miski i wszystko dokładnie mieszamy szpatułką lub miksujemy, ale na bardzo wolnych obrotach. Kolejno wsypujemy zawartość drugiej miski i tak samo łączymy składniki jak poprzednio ( mieszając lub miksując).
Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy około 25 cm wcześniej wysmarowanej masłem. Pieczemy około 60 minut ( do suchego patyczka) w temperaturze 150 stopni.
Przygotowanie kremu:
Do garnka wlewamy mleko kokosowe i dodajemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu aż cukier się rozpuści, cały czas mieszamy. Następnie gotujemy wszystko na średnim ogniu, aż do powstania gęstej masy – około 30 minut. Ostudzić. Serek philadelphia i mascarpone stopniowo po łyżeczce dodawać do powstałej masy cały czas mieszając. Powstały krem dajemy do lodówki, żeby stężał.
Ciasto przekrawamy na 3 warstwy. Na paterze lub desce kładziemy pierwszy blat ciasta i skrapiamy go rumem, później smarujemy masą i przykryć kolejnym blatem. Skrapiamy go rumem i smarujemy kremem, a następnie przykrywamy trzecim blatem. Rozsmarowujemy masę po wierzchu. Możemy udekorować tort wedle uznania. Wstawiamy ciasto do lodówki, aby się schłodziło.

You may also like...